I vanliga fall använder Intel två till tre fabriker för att dra igång en ny tillverkningsprocess. Vid övergången till 22 nanometer och trigate-transistorer ska hela fem fabriker vara startklara: två i Oregon, lika många i Arizona och ytterligare en "fab" i Israel.

Den nya tillverkningstekniken ska inledningsvis användas till processorfamiljen med kodnamn Ivy Bridge, uppföljaren till Sandy Bridge i prestanda- och mellanklass. Produktionen inleds i årets andra hälft och färdiga produkter väntas dyka upp på butikshyllorna i det första kvartalet 2012.

2011.jpg

Snabba fakta om 22 nanometer

  • Den första transistorn uppfanns 1947 av Bell Labs och var tillräckligt stor för att tillverkas för hand. Jämför det med att 100 miljoner transistorer i 22 nanometer får plats på ett nålshuvud.

  • Mer än 6 miljoner transistorer i 22 nanometer får plats i punkten som avslutar denna mening.

  • En 22 nanometers transistor är så liten att det krävs att kretsen förstoras till i storlek med ett hus för att kunna se dem med blotta ögat.

  • En 22 nanometers transistor kan slå av på och på över 100 miljarder gånger på en sekund. Det skulle ta en människa ungefär 4 000 år att slå om en strömbrytare lika många gånger.