För den som både vill överklocka och kunna använda processorns integrerade grafik lanserar Intel styrkretsen Z68. Utöver finesser som Quicksync (transkodning i GPU) och videoutgångar tillkommer funktionen Intel RST SSD Caching som kan användas för att skapa hybridenheter genom att kombinera SSD med mekanisk hårddisklagring.

specs.gif

Asus laddar upp med fem nya moderkort baserade på Intels senaste styrkrets. I grundutbudet syns P8Z68-V, P8Z68-V Pro och P8Z68 Deluxe (ej video) med gemensamma nämnare som formfaktorn ATX, tre PCI Express 2.0 x16 (CF/SLI), USB 3.0, SATA 6,0 Gbps och givetvis sockel LGA 1155 för Sandy Bridge.

För mer krävande användare släpper Asus även två moderkort i serien Republic of Gamers. Först ut är Maximus IV Gene-Z i Micro ATX som trots den mindre storleken bjuder på allt ifrån dubbla PCI Express 2.0 x16 för Crossfire och SLI till Supreme X-Fi 2 (ljud), 8 st. Serial ATA och 14 st. USB-anslutningar.

Senare i maj är det dags för ännu mer påkostade Maximus IV Extreme-Z för upp till fyra PCI Express 2.0 x16, dubbla gigabitnätverk, 10 st. USB 3.0 och en mängd överklockningsrelaterade funktioner. Denna modell saknar videoutgångar men kan fortfarande dra nytta av Intel RST SSD Caching i Z68 och videoacceleration i processorns integrerade grafikdel.

Slutligen lägger Asus till videoväxlingstekniken Lucid Virtu i alla nya moderkort med Intel Z68, kort och gott mjukvara som gör det möjligt för systemet att automatiskt växla mellan processorns integrerade grafik och ett separat grafikkort. Det ger lägre strömförbrukning och möjligtvis även lägre ljudnivå.

Asus nya moderkort i P8Z68-serien dyker upp i handeln inom kort. Den som är intresserad av en lyxigare modell i ROG-serien får vänta ytterligare ett par veckor till i mitten av juni.