Utvecklarkonferensen Google I/O pågår för fullt, och företaget passar på att rulla ut en hel del nyheter. Förutom uppdateringen till Android 3.1 för surfplattor gläntar Google på dörren till framtiden genom att presentera nästa version av det mobila operativsystemet.

Android "Ice Cream Sandwich"

Android "Ice Cream Sandwich" lanseras under det fjärde kvartalet 2011. Den största förändringen är att operativsystemet blir gemensamt för både mobiltelefoner och surfplattor, något som underlättar för utvecklare. I dagsläget måste applikationer specialanpassas för både surfplattor med Android 3.1 "Honeycomb" och enheter med Android 2.3 "Gingerbread".

xoomics.jpg

Andra nyheter är bland annat flera nya API för programmerare samt ansiktsigenkänning i realtid för kamerapplikationen. Android "Ice Cream Sandwich" får även ett grafiskt gränssnitt som bygger på nuvarande "Honeycomb", oavsett vilken skärmstorlek enheten har.

Google Music Beta

Tjänster för strömmande musik blir allt populärare, och nu vill även Google ha en del av kakan. Företagets satsning heter kort och gott Music, och är enligt företaget det optimala sättet att spela sin egen musik.

Tanken är att den egna musiksamlingen laddas upp till Googles servrar, där den sedan kan strömmas till en webbläsare eller mobil enhet. Tjänsten ger även stöd för att mellanlagra musik på olika enheter, något som kan vara guld värt med skakig eller ingen internetanslutning.

Google Music finns till en början endast för den amerikanska marknaden. när tjänsten kan tänkas nå Sverige är än så länge okänt.

Tjänst för filmuthyrning

Förutom musiktjänst satsar Google även på rörlig bild. I en ny avdelning av Android Market kan filmsugna användare hyra titlar för att sedan titta på Android-mobiler, datorer eller surfplattor.

androidmarketmovies-1305045029.jpg

Priserna varierar från någon enstaka dollar upp till cirka fem dollar för populära titlar. Större delen av utbudet är i "standardupplösning", men även HD-upplösta filmer i 720p finns tillgängliga.

En hyrd film finns kvar i 30 dagar eller tills det att användaren tittar på den för första gången, då fungerar den i ytterligare 24 timmar. För den med tveksam internetanslutning går filmerna även att ladda ned och mellanlagra.