Apple tar ytterligare ett steg mot en sluten plattform i den senaste versionen av allt-i-datorn Imac, men inte bara genom att använda skräddarsydda moderkort och chassin. Även hårddisken är en specialare som endast går att köpa genom Apple, vilket effektivt sätter stopp för uppgraderingar med standardmodeller.

imac_hdd.jpg

Hårddisken i Imac är en 3,5-tummare (7 200 rpm, SATA) med en egen typ av strömkontakt. Bildkälla: Ifixit.

Utvecklingen påbörjades redan i tidigare versioner av Imac, där hårddisken är ansluten till en särskild sensorkabel. Denna kabel är till för att avläsa hårddiskens temperatur och låta datorn reglera fläkthastigheten därefter. I annat fall går fläktarna för fullt med hög ljudnivå som följd.

Med äldre Imac passar dock samma sensorkabel till andra hårddiskar från samma tillverkare. Till exempel kan en dator med hårddisk från Seagate uppgraderas till en rymligare modell utan bekymmer, så länge även den nya hårddisken är en Seagate. Dessutom går det att få tag på både sensorkablar för andra tillverkare och specialskriven mjukvara som kan justera fläkthastigheten.

Nya Imac med Intel Sandy Bridge gör det betydligt svårare att byta hårddisk. Apple använder en egen typ av strömkabel som enbart passar till skräddarsydda modeller för just Imac. Dessutom innehåller hårddiskarna en anpassad firmware (mjukvara) med funktioner för temperaturavläsning som inte går att finna i standardmodeller.

Den som är händig kan fortfarande koppla in en annan hårddisk, men då går fläktarna i högvarv samtidigt som Apple Hardware Test rapporterar om hårdvarufel. Apple har i praktiken gjort det, om inte omöjligt, åtminstone avskräckande att byta hårddisk på egen hand.

I grundutförande är 2011 års modell av Imac utrustad med 1 TB hårddisk. För en uppgradering till 2 TB tar Apple ut 1 365 kronor, mer än vad det kostar att köpa motsvarande modell i en vanlig datorbutik. Skulle det gå att uppgradera själv är det möjligt att spara in ett par hundralappar på inköpspriset av den nya hårddisken och dessutom få en extra slant genom att sälja av den medföljande lagringsenheten.

Med andra ord finns det inga andra val än att välja en större hårddisk från början eller låta Apples auktoriserade servicecenter sköta uppgraderingarna.
Hemmafixare får ingen kärlek.