carmack.jpg

Det är den engelska upplagan av PC Gamer som ställer den för SweClockers läsare ständigt återkommande frågan "Om du skulle köpa ett grafikkort idag, vad väljer du?" – men inte till vem som helst, utan till självaste John Carmack.

Id Softwares grundare ger sig ut på minerad mark och väljer sida. Enligt Carmack är det Nvidias stöd till utvecklare som fäller avgörandet. Att AMD i vissa fall har kraftfullare grafikkort är av mindre betydelse i sammanhanget.

Nvidia does have a stronger dev-relations team. I can always drop an email for an obscure question. So its more of a socio-cultural decision there rather than a raw “Which hardware is better.”

Nvidias engagemang i spelbranschen sker genom programmet "The Way It's Meant To Be Played" där hundratals anställda arbetar med att bistå spelutvecklare med allt ifrån skräddarsydda verktyg till testning och optimering. Nvidia ger dessutom tillgång till egna gränssnitt som PhysX och CUDA vilka gör det enklare för spelmakare att dra nytta av beräkningskraften i moderna Geforce.

Att Nvidia är djupt involverade i utvecklingsprocessen betyder att Carmacks spel i första hand "poleras" för Geforce. Han tillägger dock att moderna grafikkort från både AMD och Nvidia är "galet kraftfulla" och att det nuförtiden nästan inte går att köpa en dåligt modell.

"Integrerad grafik oundvikligt"

Samtidigt passar Carmack på att ge sin syn på den senaste tidens utveckling av integrerade grafikdelar. Både Intel och AMD siktar på att göra separata grafikkort mer eller mindre överflödiga, men inte genom att erbjuda överlägsen prestanda. Istället ska företagens processorer vara tillräckligt bra på grafik för att räcka till de allra flesta användningsområden – inklusive spel.

Enligt Carmack finns det potential redan i dagens processorer med integrerade grafikdelar. De senaste modellerna kan till och med vara snabbare än spelkonsoler, förutsatt att programmerare får friare tillgång till hårdvaran än vad som nu är fallet.

Att Nvidia står utanför denna viktiga marknad samtidigt som försäljningen av separata grafikkort riskerar att falla kan få konsekvensen att företaget tvingas skära ned på utvecklingen. Det ser Carmack som något som skulle kunna vara "olyckligt för hela industrin".

Slutklämmen är att integrerade grafikdelar förr eller senare kommer att ta över. Kanske inte inom ett eller två år, men Carmack har svårt att föreställa sig en värld om fem år där det inte finns kompetent grafik i varje CPU.