AMD Llano eller officiellt A-serien är en kommande serie processorer ur konceptet Fusion med CPU och GPU på samma krets. I praktiken handlar det om beräkningskärnor mycket lika dagens Phenom II som ackompanjeras av upp till 400 streamprocessorer i DX11-klassen.

z3.jpg

Webbsidan Ngohq lyfter på locket och släpper ut en komplett presentation med detaljerna bakom AMD:s nya processorserie. Där framgår det att AMD positionerar A-serien mot Intel Core i3 och uppåt, inklusive Sandy Bridge.

Nya Llano är dock inte anpassad för att stjäla prestandakronan. Istället fokuserar AMD på att erbjuda betydligt högre grafikprestanda än vad som finns tillgängligt i Sandy Bridge. Med upp till 400 streamprocessorer bör A-serien prestera i närheten av Radeon HD 6570 och därmed göra grafikkort i budgetklassen överflödiga.

De nya processorerna släpps med två och fyra kärnor för både bärbara och stationära datorer. Den nya plattformen gör det möjligt att utnyttja den integrerade grafiken till GPGPU-tillämpningar via OpenCL och ska även erbjuda längre batteritid än konkurrerande lösningar, över 10 timmar. Fler detaljer är stöd för USB 3.0 och Turbo-läge för automatisk justering av klockfrekvensen.

AMD A-serien "Llano" visas upp på mässan Computex 2011 i början av nästa vecka och lanseras den 14 juni.