Nvidias grafikprocessor GF110 är en vanlig syn bland påkostade grafikkort för överklockare och entusiaster. Komponenttillverkaren Asus är på väg att lansera vad som kan vara de mest extrema Geforce GTX 580 hittills: Matrix och Matrix Platinum.

2.jpg
1.jpg
3.jpg

Asus Geforce GTX 580 Matrix & Matrix Platinum

specs.gif

Specifikationerna ger inga större ledtrådar om att det gäller två grafikkort utöver det vanliga. Asus Geforce GTX 580 Matrix har bara 10 MHz högre klockfrekvens än Nvidias referensdesign. Matrix Platinum går något högre och levereras med 816 MHz GPU från fabrik, att jämföra med 772 MHz i originalutförande.

Videoutgångar erbjuds i form av två DVI, Displayport och HDMI – en anslutning mer än vanligt. Även att Asus utrustar nykomlingarna med dubbla 8-pins PCI Express för strömförsörjningen skvallrar om designändringar.

Många finesser för överklockare

Ungefär där slutar dock likheterna med Nvidias referensmodell. Asus Geforce GTX 580 Matrix och Matrix Platinum, som för övrigt är identiska till konstruktionen, innehåller en rejält tilltagen kylare som tar upp två extra kortplatser med dubbla 100 mm-fläktar och fem extra tjocka värmeledningsrör av koppar.

Kretskortet är begåvat med 19 fasers (!) strömförsörjning och solida spolar för att undvika så kallat coil-whine eller att spolarna börjar resonera och ge ifrån sig oljud. I den bakre kanten finns en strömbrytare med fläktsymbol som ser till att fläktarna varvar upp till 100 procent.

Lite längre ned syns ytterligare två knappar som justerar spänningen till GPU i steg om 0,015 V. Varje steg markeras av att en av tio lysdioder börjar lysa. I samma område huserar även mätpunkter för spänningen till GPU, GDDR5 och PLL.

Fritt fram utan överspänningsskydd

På andra sidan kretskortet finns fler finesser för extrema överklockare som väljer att byta ut den medföljande kylaren och utforska gränserna med exempelvis flytande kväve. Genom att kortsluta kontaktytor går det att stänga av överspänningsskydden – allt givetvis på egen risk.

Sist men inte minst finns möjlighet att programmera grafikkorten med skräddarsydda versioner av Firmware (mjukvara), en knapp på anslutningsplåten som går tillbaka till standardinställningar och lysdioder på grafikkortets ovansida som markerar belastningen.

Asus Geforce GTX 580 Matrix och Matrix Platinum börjar säljas i mitten av juni. Några prisuppgifter är ännu inte kända.