För den som inte hängt med i rapporteringen om Intel Sandy Bridge-E kommer en snabb sammanfattning. Dagens entusiastplattform med styrkretsen X58 och sockel LGA 1366 får en ersättare i slutet av året. Det handlar om LGA 2011 och tillhörande X79 för processorerna i familjen Sandy Bridge-E.

Sandy Bridge-E är utökade varianter av dagens Sandy Bridge. De nya modellerna kommer med fyra och sex kärnor, stöd för DDR3-minne i fyra kanaler och integrerad kontroller för PCI Express 3.0.

Styrkretsen X79 reduceras till enkel sydbrygga som huvudsakligen tar hand om hela 14 st. SATA-portar varav tio för SATA 6,0 Gbps. Det finns även extra PCI Express-kanaler för påkostade grafikkortskonfigurationer via Crossfire eller SLI.

På mässan Computex 2011 visas de första moderkorten för den nya plattformen upp för en nyfiken skara journalister. Först i kön står VR-Zone som publicerar en mängd bilder på de senaste skapelserna från tillverkare som Foxconn, ECS, Gigabyte, Asrock och Asus.

Intel Sandy Bridge-E och moderkort med styrkretsen X79 släpps någon gång i årets fjärde kvartal, troligtvis i november eller december.

socket_2011.jpg
5.jpg

Foxconn Quantum Force X79

1.jpg

ECS X79R-A

3.jpg

Asus C1X79 Evo

4.jpg

Asrock X79 Extreme 4

2.jpg

Gigabyte GA-X79A-UD3