På årets Electronic Entertainment Expo (E3) i Los Angeles är en av höjdpunkterna att Nintendo visar upp nästa generations spelkonsol. Huvudnumret är en handkontroll med inbyggd pekskärm som är fullspäckad med knappar, sensorer och inmatningsmöjligheter – inte helt olikt en surfplatta.

Exakt vad som döljer sig innanför skalet är dock än så länge en väl bevarad hemlighet. IBM och AMD passar dock på att stjäla uppmärksamhet med pressmeddelanden där det avslöjas att de båda företagen står för de viktigaste kretsarna.

Specifikationer för Nintendo Wii U

Egenskap

Värde

CPU

IBM PowerPC (45 nm) med flera kärnor och integrerat DRAM

GPU

AMD Radeon HD (okänd modell)

Optisk enhet

Proprietär High Density-skiva (120 mm)
Wii Optical Disc (120 mm)

Videoutgångar

HDMI, komponent, S-video och komposit

Videoformat

1080p, 1080i, 720p, 480p och 480i

Ljudutgångar

6-kanals PCM via HDMI
AV Multi Out

Lagring

Internt flashminne (okänd kapacitet)
SD-kortläsare
Stöd för externa hårddiskar (USB)

Anslutningar

4 st. USB 2.0

Handkontroll

6,2 tums pekskärm med stylus (16:9)
Två analoga styrspakar
Styrkors
A/B/Y/X-knappar
L/R-knappar
ZL/ZR-knappar
Gyroskop
Accelerometer
Sensorstrip
Rumble
Högtalare
Mikrofon
Webbkamera
Uppladdningsbart batteri
Trådlös anslutning

Övrigt

Full bakåtkompatibiltet med spel och tillbehör för Wii

Mått handkontroll

Ca. 46 x 267 x 173 mm

Lansering

År 2012

Likt föregångaren Wii (och Xbox 360 samt Playstation 3) är det IBM som levererar processorn. Det handlar om en PowerPC-baserad arkitektur med "flera kärnor" som tillverkas i 45 nanometer och dessutom utrustas med integrerat DRAM. Med vaga referenser till Jeopardy-datorn Watson låter IBM påskina att det finns gott om prestanda. De exakta specifikationerna är dock inte kända.

Ännu en likhet med Wii är att AMD har ett finger med i spelet och står för grafikprocessorn, en ännu okänd modell ur Radeon HD-serien. Enligt tidigare rykten handlar det om R700 som är känd från Radeon HD 4000-serien, men detta är än så länge obekräftade uppgifter.

I specifikationerna framgår även att Nintendo väljer ett eget format för de optiska skivorna och att den nya konsolen ska vara god för upp till 1080p. Det finns även gott om anslutningsmöjligheter med SD-kortläsare och USB-portar som klarar av externa hårddiskar. Sist men inte minst märks integrerat flashminne (okänd kapacitet) och HDMI-utgång.

Nintendo Wii U släpps någon gång 2012.