Organisationen bakom videostandarden HDMI sätter åt kablar som inte finns med i specifikationen. Det handlar om Mini Displayport till HDMI som kommer att säljstoppas efter att det uppdagats att dessa bryter mot licensen. Dessa adapter-kablar används ofta till Mac-datorer och Eyefinity-konfigurationer.

The CTS clearly defines necessary tests for all products defined in the HDMI Specification. Since this new cable product is undefined in the Specification, there are no tests associated with this product. It cannot be tested against the Specification.

Enligt licensen får endast kablar med HDMI-kontakter i båda ändarna kallas för just HDMI-kompatibla, allt annat faller utanför specifikationen och är därmed otillåtet. Dessutom finns det inget standardiserat test för denna typ av kabel som kan garantera funktionaliteten.

Det finns dock ett undantag. Kablar med Displayport till en mottagande HDMI-hona (i praktiken en dongel) kan fortsätta säljas eftersom licensierade HDMI-produkter ansluts till dem och inte vice versa. Med andra ord är det vad som ansluts till HDMI-kontakten på enheten som faller under licensen.

HDMI-organisationen inser dock att det finns ett behov av den stoppade typen av kablar. För tillfället finns det dock ingen möjlighet att tillverka dessa utan att bryta mot specifikationen.