Sapphire Technology hör till de mest kända tillverkarna av AMD Radeon-baserade grafikkort. Företaget är även på väg in på moderkortsmarknaden och har på senare tid släppt ett gäng nya modeller, ofta med överklockare i centrum.

2.jpg
3.jpg

Senast ut är Sapphire Pure Platinum A75 som bygger på styrkretsen AMD A75 för sockel FM1 och processorerna i AMD A-serien "Llano". Moderkortet är i ATX-storlek och har fyra minnesplatser för upp till 32 GB DDR3-minne. Det finns även PCI Express x16, en PCI-E x4, två PCI-E x1 (alla 2.0), lika många PCI samt ett utrymme för Mini PCI Express som exempelvis kan användas för trådlöst nätverkskort.

På det svarta kretskortet finns anslutningar för fem SATA 6,0 Gbps, en eSATA, fyra USB 3.0 och totalt åtta USB 2.0 (fyra via headers). Sapphire lägger även till gigabitnätverk, Bluetooth 2.1+EDR samt 7.1-ljud.

Till processorns integrerade grafikdel erbjuds videoutgångar för HDMI 1.4a, Displayport och DVI. Två av dessa kan användas samtidigt och tillsammans med ett separat grafikkkort finns även stöd för Dual Graphics, ett Crossfire-liknande läge som gör det möjligt för de båda grafikprocessorerna att samarbeta för högre prestanda.

Slutligen tillkommer en del extra finesser för entusiaster, som strömbrytare direkt på kretskortet, Dual BIOS, diagnostikdisplay och den medföljande mjukvaran Sapphire Trixx. Det sistnämnda för att justera inställningar och överklocka inifrån Windows.

De första leveranserna av Sapphire Pure Platinum A75 väntas inkomma i augusti. Priset hamnar på cirka 1 250 kronor inklusive moms.