Uppdatering: Kepler dröjer till 2012

Grafikkortsmakarna AMD och Nvidia går mot en ny generation grafikprocessorer i 28 nanometer och enligt de senaste uppgifterna ska båda ha produkter ute innan årsskiftet. AMD Southern Islands dyker upp mot slutet av året och även Nvidia Kepler ska finnas ute på marknaden innan 2012.

nvidia_roadmap.jpg

Xbit Labs rapporterar att Nvidias forskningschef och medgrundare Chris Malachowsky bekräftar att Kepler hittar ut innan årsskiftet och att den nya arkitekturen för med sig betydliga förbättringar i jämförelse mot dagens Fermi.

Between the Fermi generation and Kepler, which we should start shipping by the end of the year, there is about 3x improvement in [double precision="precision"] performance per watt. [...] We are about to introduce [our next-generation GPUs]

Enligt Malachowsky ska arkitekturen Kepler ge ungefär tre gånger högre prestanda per watt i 64-bitarsberäkningar. Det antyder om att tyngdpunkten för den nya generationen grafikprocessorer ligger på GPGPU-tillämpningar och inte minst förbättrad effektivitet, ungefär i linje med vad AMD planerar för Southern Islands.

Det är dock oklart om uttalandet gäller konsumentversionen som dyker upp i framtida Geforce eller om det endast berör beräkningskorten i serien Tesla. I generation Fermi har Nvidia begränsat 64-bitarsprestandan i Geforce för att inte kannibalisera på försäljningen av den betydligt mer inkomstbringande Tesla och det är mycket möjligt, för att inte säga troligt, att företaget använder samma strategi med Kepler.