Copyswede svarar Komplett, Inet och PCB

Copyswede svarar Komplett, Inet och PCB

Mattias Åkerlind på Copyswede bemöter kritiken från datorbranschen och menar att kopieringsavgiften inte kommer att föranleda ökad privatimport samt att organisationen har rätt att ta ut avgift oavsett lagringsmedium.

copyswede.jpg

Efter att förhandlingarna mellan elektronikbranschens företrädare i UMA och upphovsmännens intresseorganisation Copyswede fallit samman står det klart att det blir kopieringsavgift på externa hårddiskar och USB-minnen från och med den 1 september.

Många är dock djupt kritiska till Copyswedes agerande och menar att avgiften saknar stöd i lagen och riskerar att medföra ökad privatimport, vilket ger minskande intäkter för alla led i den svenska elektronikbranschen. Till SweClockers uppger bland annat Kompletts produktchef Olof Geelnard att det hela är "extremt olyckligt" och "mot allt sunt förnuft".

Nu svarar Mattias Åkerlind på Copyswede och försvarar organisationens tolkning av lagen, som han anser varken är föråldrad eller utesluter moderna lagringsmedium som externa hårddiskar och USB-minnen.

Systemet för kompensation för privatkopiering är utformat att just ge kompensation för privatkopiering – oavsett vilket lagringsmedium som används.

Åkerlind ser heller ingen risk att svenskar istället börjar köpa lagringsmedia från utlandet för att undkomma avgiften, som uppgår till 100 kronor inklusive moms per extern hårddisk. Tvärtom ska kopieringsavgiften även gälla utländska butiker som vänder sig till svenska konsumenter.

Dessutom har EU-domstolen nyligen klargjort att ersättning också får tas ut av näringsidkare i utlandet som riktar sig mot en lokal marknads konsumenter via gränsöverskridande distansförsäljning. Ersättningen bör med andra ord inte föranleda en ökad privatimport.

Elektronikbranschens företrädare i UMA tänker inte fortsätta förhandlingarna med Copyswede utan planerar nu att ta frågan till domstol och pröva om intresseorganisationen verkligen har rätt utvidga kopieringsavgiften till externa hårddiskar och USB-minnen.

Klicka här för att läsa hela svaret

Svar från Mattias Åkerlind på Copyswede

En rad elektronikföretag uttalar sig på SweClockers.com idag om privatkopieringsersättning på USB-minnen och externa hårddiskar. Copyswede vill här tillrättalägga några uppenbara missförstånd.

Olof Geelnard, produktchef på Komplett.se, påstår att ersättningen elektronikbranschen betalar går till en organisation ”med noll ekonomisk transparens” och att det ”är skrämmande”. Det är självklart ogrundat. Såväl årsredovisningar som särskilda fördelningsredovisningar finns tillgängliga genom Copyswedes webbplats www.copyswede.se, eller kan beställas från kansliet.

Peter Erlandsson, vd på Inet, säger att ”den konspiratoriskt lagde” lätt kan få känslan att ”Copyswede på förhand har lagt nivån för den totala intäkten för privatkopieringsersättningen i Sverige och sedan väljer lämpliga nya produkter att avgiftsbelägga med ’lagom’ mycket avgift för att hålla intäkterna uppe. Sjunker försäljningen av CD/DVD-media och MP3-spelare gäller det att kompensera med något annat”.

Systemet för kompensation för privatkopiering är utformat att just ge kompensation för privatkopiering – oavsett vilket lagringsmedium som används. Det medför självfallet att när allmänhetens kopieringsvanor ändras och flyttar till nyare medier, ska kompensationssystemet följa med. Lagstiftningen från 2005 är med andra ord inte föråldrad, som Erlandsson vill påstå, utan flexibel och teknikneutral.

Det är också lagstiftaren som satt nivån, inte Copyswede. Istället ges parterna, det vill säga branschens företrädare, i detta fall UMA, och upphovsmännens företrädare, Copyswede, ansvar att genom förhandling fastställa de nedsättningar branschen har rätt till. UMA har dock valt att dra sig ur sådana förhandlingar om USB-minnen och externa hårddiskar.

Jesper Brenner på PCB Distribution menar att det finns risk för att försäljningen av de aktuella produkterna kommer att flytta utanför Sverige. Han bortser då från att marknadsstörning är en nedsättningsgrund i de förhandlingar som UMA, elektronikbranschens intresseorganisation, valde att dra sig ur.

Man ska också komma ihåg att kompensation för privatkopiering är obligatoriskt inom EU, om privatkopiering överhuvudtaget ska vara tillåtet. Motsvarande ersättningar på dessa produkter finns redan i ett tiotal EU-länder och på sikt, allteftersom dessa blir fler, minskar marknadsstörningen.

Dessutom har EU-domstolen nyligen klargjort att ersättning också får tas ut av näringsidkare i utlandet som riktar sig mot en lokal marknads konsumenter via gränsöverskridande distansförsäljning. Ersättningen bör med andra ord inte föranleda en ökad privatimport.

Gemensamt är att man ifrågasätter upphovsmännens rätt att få kompensation när deras arbete privatkopieras med produkterna USB-minnen och externa hårddiskar. Man menar att dessa produkter används till annat. Det stämmer självfallet.

Det faktum att produkter också kan användas till andra saker innebär emellertid inte att de ska undantas privatkopieringsersättning. Istället har elektronikbranschen rätt till nedsättning av ersättningsnivån på grund av just annan användning – de behöver med andra ord inte betala för det.

Nedsättningen görs i förhandling, alltså de förhandlingar som elektronikbranschens intresseförening UMA valt att dra sig ur. Självfallet har inte den svenska lagstiftaren och EU arbetat fram en rätt till kompensation för privatkopiering med avsikten att produkter som idag de facto används för privatkopiering ska undantas ersättning.

Med vänlig hälsning
Mattias Åkerlind
Copyswede

Visa mer
Kommentarer till artikeln

584 debattinlägg

Skicka en rättelse
5

Google avtäcker ny spelsatsning under GDC 2019 i mars

Google har skickat ut inbjudningar till en presskonferens på GDC 2019, där företaget väntas avtäcka sin spelsatsning med en tjänst för att strömma spel över internet. Läs mer

95

Forumet: Vilket är det bästa spelvapnet?

Vapen i spel kommer i alla olika former och storlekar, med allt från kofötter till lasergevär. Vilket vapen är din favorit? Gå in i forumet och delta i diskussionen! Läs mer

I samarbete med Samsung
33

Sista chansen – säkra din biljett till Galaxy Unpacked med SweClockers

Idag presenteras Samsung Galaxy S10. Missa inte chansen att få följa avtäckandet tillsammans med SweClockers, FZ och 99. Läs mer

10

Galleri: SweClockers Meet & Geek i Växjö

Den första Meet & Geek för året ägde rum i Växjö, där eldsjälen @MyScnd stod för initiativ och planering inför. Kvällen blev dock inte riktigt vad varken han eller någon annan väntat sig ... Läs mer

62

Test: Logitech MX518 Legendary – klassisk spelmus med modern sensor

Logitech återupplivar trotjänaren MX518 och utrustar spelmusen med optiska sensorn Hero 16K. Häng med för att se hur nygamlingen står sig mot dagens konkurrenter. Läs mer

18

Galleriet: NASA-inspirerad dator i kompakt format

"fillishave" visar sin NASA-inspirerade "superdator" BH7-FO-1 i galleriet, komplett med tillhörande reklamblad. Läs mer

254

Datainspektionen granskar 1177 Vårdguiden efter upptäckt säkerhetsbrist

Tillsynsmyndigheten Datainspektionen ska nu granska 1177 Vårdguiden, efter att de lagrat känslig patientinformation helt oskyddat på webben. Läs mer

17

Globalfoundries kan säljas till Samsung och SK Hynix

Enligt uppgift överväger investeringsbolaget ATIC att sälja av Globalfoundries verksamhet, och både Samsung och SK Hynix sägs vara potentiella kunder. Läs mer

34

4A Games: "Ray tracing fullt möjligt med nästa generations spelkonsoler"

Utvecklaren 4A Games menar att Nvidias hårdvara inte är ett krav för ray tracing, utan samma teknik skulle kunna användas på tillräckligt kraftfulla spelkonsoler. Läs mer

254

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden publikt tillgängliga på webben

Extremt känsliga personuppgifter har legat tillgängliga för vem som helst att ladda ner och lyssna på, i många fall tillsammans med personnummer. Läs mer

54

Forumet: Vad tycker du om Anthem?

Många har redan börjat spela Anthem och reaktionerna är blandade. Har du spelat? Vad tycker du om Biowares senaste titel? Dela med dig i forumet! Läs mer

13

Zotac lanserar Geforce RTX 2080 Ti med förinstallerat vattenblock

Zotacs senaste tillskott till Geforce RTX 2000-serien är Geforce RTX 2080 Ti Arctic, vilket kommer bestyckat med vattenblock som kan kopplas ihop med övrig vattenkylning i datorn. Läs mer