För den som hoppas på AMD:s revansch i de högre prestandaklasserna är lanseringen av Bulldozer en av årets stora höjdpunkter. Den nya arkitekturen ska både användas till konsumentklassade processorer i FX-serien och kommande servermodeller – den förstnämnda kategorin givetvis särskilt intressant för SweClockers läsare.

Efter åtskilliga förseningar lovade AMD att FX-serien, även känd under kodnamnet Zambezi, skulle dyka upp 60–90 dagar efter Computex Taipei, en IT-mässa som gick av stapeln i början av juni. Med bara några veckor kvar innan deadline och ännu inga tecken på en annalkande lansering börjar allt fler tvivla på att AMD verkligen hinner ut med Bulldozer i tid.

Taiwanesiska moderkortstillverkare, som ofta är först med att få färdiga produktionsexemplar, rapporterar att några processorer ännu inte är i sikte och att AMD inte informerat om ett slutgiltigt lanseringsdatum, trots att moderkort med styrkretsar i 900-serien funnits ute på marknaden i flera månader.

I branschen cirkulerar dessutom flera motsägelsefulla rykten. Vissa uppger att AMD bara förkortat ledtiden mellan produktion och lansering, vilket innebär att de första processorerna hittar ut från fabrikerna ovanligt tätt inpå den officiella säljstarten. Andra hävdar att AMD i själva verket fokuserar på servermodellerna och att FX-serien dyker upp först i oktober eller november.

Samtidigt som Bulldozer-baserade processorer varken syns till hos partnertillverkare eller i händerna på testare ruvar Intel på produktionsfärdiga exemplar av lyxmodellerna i familjen Sandy Bridge-E, som är schemalagda för lansering i november. Dessa processorer väntas visserligen husera i betydligt högre prisklasser än FX-serien, men riskerar ändå att stjäla AMD:s rampljus om lanseringen av Bulldozer hamnar för tätt inpå.

Även om AMD mot alla odds håller löftet om Bulldozer senast i september är det mindre troligt att processortillverkaren lyckas få ut några större volymer, åtminstone när det kommer till konsumentversionerna i FX-serien "Zambezi". I värsta fall kan det bli tal om en renodlad papperslansering eller en så kallad "soft launch" med testexemplar till pressen och ett löfte om processorer i handeln vid ett senare tillfälle.

I vilket fall som helst ser det ut att vila mörka moln över Bulldozer. AMD har visserligen ett bra utgångsläge med Fusion-processorerna i E- och A-serierna, men det krävs betydligt mer kraft än så för att utmana Intel i de högre prestandaklasserna, särskilt när det kommer till påkostade stationära datorer och servrar.