Internetleverantören Telia börjar filtrera internet för företagets kunder. Tjänsten, som kallas för Child Safeguard, ska hindra internetsurfare från att komma åt material som skildrar sexuella övergrepp på barn och samtidigt sätta käppar i hjulen för aktörer som tjänar pengar på den illegala verksamheten.

– För oss är det viktigt att bidra till kampen mot de krafter som försöker tjäna pengar på att sprida material som skildrar sexuella övergrepp mot barn på Internet. Child Safeguard ger oss ännu bättre möjligheter att försvåra deras arbete, säger Patrik Hiselius, ansvarig för rättighetsfrågor på Telia Sonera.

Den tekniska lösningen levereras av Netclean och baseras på data från den engelska organisationen Internet Watch Foundation, som i samarbete med myndigheter övervakar och registrerar webbplatser som innehåller barnpornografi.

Rikspolisstyrelsen tillhandahåller redan en spärrlista som internetleverantörer frivilligt kan använda, dock under hot om lagstiftning. Medan polisens tjänst endast blockerar DNS-uppslag kan Telia neka åtkomst till specifika IP-adresser, vilket är svårare men inte omöjligt att komma runt.

Kritiker menar dock att detta är ett trubbigt verktyg med begränsad effekt och att risken för ändamålsglidning är uppenbar. När väl tekniska lösningar för att censurera internet finns på plats är det en smal sak att utvidga systemet till att även blockera annat innehåll, exempelvis fildelningssajter och kontroversiella politiska organisationer.