Amerikanska lagförslaget Stop Online Piracy Act, förkortat SOPA, har figurerat flitigt i media och diskussionsfourum de senaste veckorna. I korthet handlar det om ytterligare möjligheter för upphovsrättsinnehavare att kontrollera och stoppa misstänkt piratkopierat material på internet. Politikerna och personerna bakom förslaget menar att SOPA är ett krav för en fortsatt fungerande amerikansk mediaindustri.

Enligt kritkerna riskerar det nya förslaget att få stora följder för friheten på internet, samtidigt som det naggar i kanten på amerikanska konstitutionen. SOPA innebär bland annat att webbsidor, sökmototer och operatörer ställs ansvariga för av användare publicerat material på ett helt annat sätt än tidigare, och att rättighetsinnehavare i form av stora företag tillåts en högre nivå av kontroll.

Lagförslaget har diskuterats friskt under hösten, och ytterligare en debatt med efterföljande beslut var planerad till den 21 december. På grund av de antågande helgerna har amerikanska representanthuset dock beslutat att skjuta på frågan till ett ännu ej fastställt datum under början av 2012.

Mer information om Stop Online Piracy Act finns på engelskspråka Wikipedia, samt i kritiska ordalag genom Youtube-klipp av spelprofilen "TotalBiscuit".