Tio saker att se fram emot på CES 2012

Tio saker att se fram emot på CES 2012

Varje år vallfärdar tusentals företag och hundratusentals besökare till Las Vegas för hemelektronikmässan Consumer Electronics Show. Nästa vecka är det dags för årets upplaga.

Det finns mässor och det finns Mässor. En av årets viktigaste händelser är Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Mellan den 10 och 13 januari samlas alla delar av elektronikindustrin för att ta del av det senaste branschen har att erbjuda.

SweClockers kommer att vara på plats och laddar redan upp inför några av de hetaste nyheterna. Det vankas nya prylar i mängder och här är några av höjdpunkterna.

10. Nvidia Kepler

gpc2010.jpg

Medan AMD redan är igång med grafikprocessorer i 28 nanometer filar Nvidia fortfarande på arkitekturen Kepler, som ska användas till nästa generation Geforce. Än så länge är det tyst från det gröna laget, men med tanke på hur det gått till vid tidigare lanseringar är det mycket troligt att den mytomspunna Kepler visas upp bakom lyckta dörrar för en utvald skara reportrar på CES 2012. SweClockers håller ögon och öron öppna.

9. AMD Southern Islands

Med nöd och näppe lyckades AMD hålla löftet och lansera åtminstone det första grafikkortet i Radeon HD 7000-serien innan årsskiftet. I det första kvartalet 2012 kommer fler modeller med arkitekturen Graphics Core Next, bland annat Radeon HD 7990 med dubbla grafikprocessorer. Några av dessa kan mycket väl dyka upp på mässan.

8. Stereoskopisk 3D

12.jpg

Bild i tre dimensioner var fjolårets huvudnummer på CES-mässan och mycket pekar mot att elektronikbranschen fortsätter att satsa på stereoskopisk 3D, trots ett relativt svalt intresse från konsumenterna. I år sprids tekniken till fler typer av enheter: allt ifrån bärbara datorer till mobiltelefoner och surfplattor. Givetvis vankas det dessutom skärmar och tv-apparater med glasögonfri 3D.

7. 4K-upplösning

Medan upplösningen 1080p blivit något av en branschstandard skymtar en ny milstolpe vid horisonten. Paneltillverkarna rusar till 4K, det vill säga upplösningar med cirka 4 000 pixlar på bredden. Även om det med all säkerhet dröjer flera år innan 4K är en vanlig syn på butikshyllorna visas några av de första produkterna upp på CES 2012.

6. OLED

På fjolårets upplaga av CES dominerade tunna skärmar och tv-apparater med LED-belysning. I år är det dags för en omtalad teknik att göra entré på allvar: OLED eller Organic Light Emitting Diode.

oled.jpg

Till skillnad från dagens LCD-teknik behöver OLED-paneler ingen särskild bakgrundsbelysning. Istället avger varje individuell bildpunkt ljus, vilket ger en mängd fördelar. Bland annat talas det om knivskarp kontrast och överlägsna betraktningsvinklar.

Koreanska LG har redan aviserat att företaget kommer att visa upp en OLED-TV på 55 tum som ska finnas på marknaden senare under året. Mer av OLED på CES 2012, alltså.

5. Intel Ivy Bridge

Processorjätten Intel spar inga slantar utan laddar upp med mängder av event på mässgolvet. Mycket kretsar kring konceptet Ultrabook och kommande satsningar på portabla enheter, men det finns en del som pekar mot att nästa generation processorer i 22 nanometer är med på åtminstone ett hörn.

Familjen Ivy Bridge tar över efter dagens Sandy Bridge med huvudnummer som uppgraderad grafikdel och lägre strömförbrukning. Med gott om testexemplar hos parnertillverkare och en planerad lansering i april är det ingen högoddsare att rykande färskt kisel hittar ut på mässgolvet.

4. Nvidia Tegra 3

Untitled-1.jpg

Ljumma utsikter på persondatormarknaden får många företag att leta efter nya jaktmarker. Nvidia fortsätter satsa på ARM-processorer och senast ut är den tredje generationen Tegra, som nu börjar få upp farten bland surfplattor.

På CES 2012 blir det mer av den biten med mängder av nya produkter baserade på Tegra 3, inte bara surfplattor utan även mobiltelefoner, mediaspelare och underhållningssystem för bilar.

3. Intel Medfield

Utvecklingen av mobiltelefoner och surfplattor fortsätter i en rasande takt. Processorjätten Intel vill ha en bit av kakan och ställer upp till kamp med Medfield, en energisnål x86-baserad processor som ska utmana ARM bland portabla enheter.

Inte helt otippat är detta en av årets stora snackisar och enligt ryktet blir det en riktig "showdown" mellan Intel och framförallt Qualcomm, som i detta fall är giganten inom området.

2. Android 4 "Ice Cream Sandwhich"

xoomics.jpg

Tvåa på listan är ingen pryl utan en samling ettor och nollor. Google med samarbetspartners rullar ut den senaste versionen av operativsystemet Android på bred front. Denna gång ska fragmenteringen mellan olika typer av enheter vara ett minne blott med en gemensam kodbas för både mobiltelefoner och surfplattor.

Android 4 "Ice Cream Sandwich" är även den viktigaste ingrediensen i 2012 års portabla enheter. Med Googles programmerare på banan är det bara en tidsfråga innan en svallvåg nya modeller sköljer in över marknaden. Många av dessa kommer med all sannolikhet att visas upp på CES 2012.

1. Surfplattor

Trenden håller i sig: På årets mässa blir det surfplattor för hela slanten. Mobiltelefonjättar, taiwanesiska uppstickare och kinesiska jokrar laddar upp med mängder av nya modeller. Från hybriddatorer till renodlade läsplattor – det kommer att finnas surfplattor för alla smaker på CES 2012.

2

SJ inaktiverar 1,3 miljoner lösenord efter bedrägeri

Tågjätten SJ har inaktiverat samtliga kunders lösenord efter ett upptäckt bedrägeri. Exakt vad som hänt är ännu inte känt och motstridiga uppgifter florerar på webben. Läs mer

11

Galleriet: Call of Duty-inspirerade Blackout

Proffsmoddaren "timpelay" visar sin senaste kreation Blackout, som inspireras av Call of Duty: Black Ops 4 och var även en av finalisterna i årets Casemod-tävling på Dreamhack. Läs mer

36

AMD introducerar drivrutinen Radeon Software Adrenalin 2019 Edition

Trenden trogen uppdaterar AMD sin grafikdrivrutin Radeon Software, och den nya versionen får namnet Adrenalin 2019 Edition och kommer med en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer

29

Intels nästa arkitektur heter Sunny Cove – ingår i processorfamiljen Ice Lake

Efter åratal av stiltje berättar Intel om framtida arkitekturer. Efter Skylake kommer Sunny Cove, som tillverkas på 10 nanometer och får högre enkeltrådad prestanda. Läs mer

I samarbete med Hi-Rez Studios
8

Tävla med Realm Royale för chansen att vinna presentkort på Webhallen

Spelutvecklaren Hi-Rez Studios tillsammans med battle royale-titeln Realm Royale bjuder in SweClockers medlemmar till en ny tävling med möjligheten att vinna presentkort på Webhallen. Läs mer

28

Intel storsatsar på integrerad grafik med Ice Lake – ger stöd för "Freesync"

År 2019 lanserar Intel processorfamiljen Ice Lake, som blir full av arkitekturnyheter. På grafiksidan handlar det om Gen11, som tar ett stort kliv upp och lägger till stöd för Adaptive Sync. Läs mer

Rallystol och tillbehör från Playseat till kraftigt rabatterat pris hos Dustin Home

På självaste Lucia rear Dustin Home ett paket med bilspelstillbehör från Playseat. I paketet finns en hållare för växelspak, en matta samt huvudattraktionen – ett riktigt läderklätt bilsäte med fästen för ratt och pedaler. Läs mer

16

Apple återkallar vissa Macbook Pro för att uppdatera defekta SSD-enheter

Apple har upptäckt ett fel med SSD-enheterna i vissa Macbook Pro-modeller, vilket kan leda till förlust av data och att enheten går sönder. Läs mer

65

Intels satsning på grafikkort heter "Xe" – lanseras år 2020

Under Intels 2018 Architecture Day avslöjas namnet på processorjättens grafikkort. Uppställningen ska gå under namnet "Xe" och täcka såväl integrerade som dedikerade lösningar. Läs mer

25

Deepcool Castle 280 RGB – slutet vattenkylningssystem för RGB-fantasten

Dubbla RGB-belysta fläktar samt kylblock gör att Deepcool Castle 280 RGB sticker ut från mängden. SweClockers tar in kylaren i testlabbet för att se om detsamma gäller för prestandan. Läs mer

12

Fulkultur om jultraditioner, och Die Hard

I senaste avsnittet av Fulkultur avhandlas julen och deltagarnas traditioner. Självklart diskuteras även Die Hard och huruvida det är en julfilm eller inte. Läs mer

I samarbete med Komplett
62

Rösta på Kompletts nya skrivbordsbakgrund

Efter hård gallring har Komplett utsett tre finalister som kandiderar till att bli butikens nya skrivbordsbakgrund. Nu är det upp till medlemmarna att fälla avgörandet. Läs mer