Låg vikt, lång batteritid och hög grafikprestanda har länge varit en omöjlig ekvation, men MSI kan ha en lösning på problemet. MSI Graphics Upgrade System 2 eller GUS II är ett externt kabinett som ansluts till Intel Thunderbolt och gör det möjligt att använda ett fullfjädrat grafikkort tillsammans med en bärbar dator.

msi-5.jpg
msi-7.jpg
msi-6.jpg
msi-13.jpg

Kabinettet levereras med Radeon HD 6770, men MSI lovar att det är möjligt att använda valfritt PCI Express-anslutet grafikkort på upp till 150 W TDP. MSI kommer troligtvis även att släppa en variant med Radeon HD 6850.

Intels höghastighetsgränssnitt ger tillgång till en bandbredd motsvarande PCI Express x4. Enligt teknikerna på plats orsakar inte detta några större prestandaförluster. Det rör sig om cirka 5–10 procent lägre bildfrekvens i jämförelse med samma grafikkort installerat inuti en stationär dator.

MSI GUS II ska finnas i butik under maj månad och har ett riktpris på 249 USD, motsvarande cirka 2 200 kronor inklusive moms. I paketet ingår ett förinstallerat Radeon HD 6770.