En ständigt växande skara internetanvändare och allt fler internetanslutna enheter gör att dagens IP-version 4, med cirka fyra miljarder adresser, inte längre räcker till. Lösningen på problemet heter IPv6.

Version 6 av internetprotokollet ger tillgång till ett praktiskt taget oändligt antal unika adresser, närmare 340,3 sextiljoner, och är en nödvändighet för att internet ska kunna fortsätta expandera. Övergången till IPv6 går dock långsamt och det är ännu långt kvar innan IPv4 kan förpassas till historieböckerna.

Nu samlas flera stora internetaktörer i en gemensam satsning för att skynda på utvecklingen. Den 6 juni på World IPv6 Launch aktiverar bland annat Google, Microsoft (Bing), Facebook och Yahoo permanent stöd för protokollet och gör det möjligt för besökare att surfa in via IPv6.

Dessutom deltar en mängd amerikanska internetleverantörer, däribland AT&T och Comcast, med löftet om att minst en procent av kunderna som besöker någon av ovan nämnda webbplatser ska göra så via IPv6. Slutligen förbinder sig Netgear och D-Link att slå på IPv6 som standardinställning i alla nya nätverksprodukter.