Det finns stora stora brister i hemelektronikkedjornas sätt att hantera reparationer. Fullkomligt felaktiga diagnoser och bisarra bortförklaringar blev resultatet när konsumentmagasinet Råd & Rön granskade några av landets ledande datorreparatörer.

Vi ändrade hårddiskarnas så kallade partitionstabell, vilket gör att all information finns kvar men Windows kan inte starta. Förutom handhavandefel kan vissa elaka virus åstadkomma liknande fel. Det finns många gratis diagnosprogram som avslöjar felet och enkelt lagar tabellfilen så att Windows startar igen.

Vi lossade även på datorns minnesmoduler och berättade tydligt att vi lekt desperata hemmafixare och ”dumt nog skruvat på baksidan”. Ytterligare en ledtråd var skramlet som hördes från de lösa minnesmodulerna innanför plastluckan på baksidan.

Råd & Rön lämnade in fem likadana bärbara datorer för reparation hos välkända hemelektronikkedjor. Alla preparerades med två enkla fel som lätt kan rättas till med en skruvmejsel och en gnutta grundläggande datorkunskap, nämligen en trasig partitionstabell och minnesmoduler som "lossnat". Dessutom gjordes en begäran om att få ett antal bildfiler på hårddisken säkerhetskopierade.

Resultat

Elgiganten

Expert

Inet

Media Markt

Siba

Lagade fel

0/2

0/2

0/2

1/2

0/2

Backup

Ja

Nej

Ja

Nej

Nej

Undersöknings-kostnad

0 kr

700 kr

598 kr

550 kr

869 kr

Reperations-förslag

-

11 336 kr (byte av moderkort och processor)

-

2 118 kr (byte av hårddisk)

10 264 kr (byte av moderkort, processor och hårddisk)

Notering

Inget försök till reperation, rekommenderar skrotning, kostnadsfri backup

Ger upp direkt

Tror att datorn är överhettad, glömde meddela kunden

Hårddisken sägs vara allvarligt skadad, föreslår kostsam dataräddning

Ointresserad säljare

Tid

5 min

19 dagar

25 dagar

25 dagar

16 dagar

Trots de mycket enkla felen lyckades varken Elgiganten, Expert, Inet, Media Markt eller Siba få Windows att starta upp igen och bara Media Markt (via Infocare) upptäckte och rättade till minnesmodulerna. Som om inte det vore nog klarade bara två butiker av att skaka fram en säkerhetskopia på hårddisken.

Historien tar dock inte slut med de misslyckade reparationsförsöken. Expert, Siba och Media Markt föreslog även kostsamma och helt onödiga byten av komponenter. I vissa fall skulle det gå på över 10 000 kronor för att få en hel och ren bärbar dator från 2007 funktionsduglig igen.

Varken Siba, Expert eller Media Markt försökte reparera datorerna själva. De skickades i stället iväg till IT-serviceföretaget Infocare i Växjö. Märkligt nog blev kostnadsförslagen från Infocare väldigt olika. Den dator vi lämnade in hos Expert ansågs behöva nytt moderkort och ny processor, vilket skulle kosta sanslösa 11 336 kronor.

Nedslående resultat är bara förnamnet, läs hela undersökningen hos Råd & Rön.