Microsoft är i blåsväder sedan säkerhetsforskare vid Dakota State University i USA upptäckt att Xbox 360 sparar ned känsliga personuppgifter, inklusive kontokortsinformation. Det gör det möjligt för bedragare att komma åt uppgifterna från begagnade spelkonsoler.

Xbox-360-hard-drives.jpg

Spelbloggen Kotaku rapporterar att säkerhetsforskarna utfört experimentet på en ett år gammal fabriksrenoverad Xbox 360 från en Microsoft-certifierad återförsäljare. Trots återställningen lyckades forskarna återskapa kontokortsinformationen med fritt tillgänglig mjukvara.

Säkerhetsexperten Ashley Podhradsky, som ingår i forskningsgruppen, menar att tillvägagångssättet är såpass enkelt att vem som helst med en gnutta erfarenhet av att modda Xbox 360 kan komma åt uppgifterna från en begagnad spelkonsol, och att "Microsoft gör ett bra jobb med att skydda sina företagshemligheter, men inte användarnas".

Microsoft lovar att undersöka forskarnas påståenden och har begärt mer information om tillvägagångssättet. Den som verkligen vill vara säker på att all data raderas från hårddisken rekommenderas att ansluta lagringsenheten till en dator och utföra en total radering med valfritt säkerhetsprogram. En vanlig formatering räcker dock inte för att hålla tjuvarna borta.