MSI Geforce GTX 680 Lightning heter det senaste tillskottet i tillverkares modellserie för extrema överklockare. I vanlig ordning handlar det om ett grafikkort med påkostade komponenter och en uppsjö finesser, allt för att göra det möjligt att skrämma upp klockfrekvenserna till nya höjder.

specs.jpg

Nykomlingen baseras på grafikprocessorn GK104 med 1536 CUDA-kärnor, 256-bitars minnesbuss och 2 GB GDDR5-minne. Grafikprocessorn är överklockad till 1 110/1 176 MHz (base/boost) redan från fabrik medan minnena stannar kvar på 6 008 MHz.

För den som inte nöjer sig med detta finns gott om potential för överklockning. MSI tar bort alla spärrar i något som kallas för Unlocked Digital Power Architecture, som inte låter TDP-värdet begränsa hastigheterna. Dessutom bistår tillverkaren med "digital" spänningsreglering som ska klara av att förse grafikkortet med 200 procent högre effekt än referensmodellen.

msi_680_lightning_0001_Layer 4.jpg

Nya Lightning täcks av en kylare med två fläktar som tar upp en extra kortplats. Denna konstruktion är dessutom något högre än normalt, men ska i gengäld erbjuda 16 ˚C lägre temperaturer och 6,7 dB lägre ljudnivå i jämförelse med referensmodellen. Dessutom syns en metallplåt på baksidan av grafikkortet.

Sist men inte minst syns extra hållbara komponenter enligt konceptet Military Class III, mätpunkter för spänningar samt automatisk överklockning med "one touch". MSI Geforce GTX 680 Lightning ska finnas ute i handeln inom ett par veckor och beräknas kosta runt 5 500 kronor inklusive moms.