I den andra hälften av 2010 lanserade Microsoft den första riktiga konkurrenten till Apple Ios och Google Android i form av Windows Phone 7. Trots en förhållandevis trög säljstart ses operativsystemet som en framgång för Microsoft, som tack vare samarbetet med Nokia slutligen fått fäste på mobiltelefonmarknaden. Nu drar det ihop sig för nästa stora utgåva.

wp-summit-0082.jpg

Kommande Windows Phone 8 bjuder på en mängd nyheter, både för utvecklare och slutanvändare. Rent programmeringsmässigt öppnar Microsoft upp för att köra programkod direkt mot hårdvaran. Dessutom meddelas att att operativsystemet kommer att dela kärna med fullfjädrade Windows 8. Det sistnämnda innebär bland annat möjligheten att utveckla gemensamma drivrutiner samt att DirectX kommer till mobiltelefoner.

wp-summit-0123.jpg
wp-summit-0108.jpg

Operativsystemet uppdateras även med stöd för högre skärmupplösning, upp till 1280 x 768 pixlar. Windows Phone 8 får stöd för flera processorkärnor, något som rimmar väl med moderna ARM-plattformar. Nytt är också förbättrat stöd för minneskort. Den nya mjukvaran kan inte bara lagra foton, musik och video externt utan även installerade appar.

wp-summit-0132.jpg
wp-summit-0155.jpg
wp-summit-0198.jpg
wp-summit-0264.jpg

Andra nyheter är bland annat webbläsaren Internet Explorer 10, integrerat stöd för NFC samt mobil plånbok, stöd för kryptering samt integration av Nokias kartor och navigering. Windows Phone 8 får även en ny startskärm, där bland annat rutorna i gränssnittet Metro kan anpassas på fler sätt än tidigare.

För nuvarande telefoner meddelar Microsoft att en uppdatering till Windows Phone 8 inte är aktuell. Istället kommer företaget lansera mellanvarianten Windows Phone 7.8 för vissa enheter, där främst gränssnittet uppdateras för att förbli konsistent mellan utgåvorna.

Windows Phone 8 ska enligt Microsoft vara färdigt framåt slutet av året. Det innebär att de första enheterna kan dyka upp i butik lagom till julhandeln.

Källa: The Verge.