Trots skyfall är sommaren här, vilket innebär klassisk lågsäsong för allt datorrelaterat. Perioden betyder även ledigt från de flesta heltidsstudier, vilket öppnar upp för intressanta sidoprojekt vid landets högskolor.

Medlemmen "ecce" på Tekniska Högskolan i Jönköping passar på att använda labbsalarnas datorer till proteinvikande för projektet Folding@home. I korthet handlar det om uppåt 70 maskiner, där varje har en Intel Core i7 2600 i 3,4 GHz under skalet tillsammans med 16 GB RAM.

Nu gör vi en ny satsning på lite folding för sweclockers räkning! Gamla datorer i labbet är bytta till nya: Core i7 2600, 16 GB RAM. Det har hänt en del med foldingklienterna sedan jag använde den sist. Beräknad PPD i FAHControl på Win7 säger nånstans mellan 15k och 22k PPD per maskin. Extremeoverclockings statistik visar något i stil med 4k poäng per maskin (?). Kör vi fullt ös så blir det nåt i stil med 70 maskiner som foldar under någon månad.

production_day.png

I skrivande stund kammar datorparken hem över 2 miljoner poäng per dygn, och ansträngningen syns i resultatet. Team SweClockers resultatkurva har den senaste tiden svingat rejält uppåt, med en topp 20-placering åter inom räckhåll.

Vik proteiner med Folding@home

Folding@home är ett projekt vid amerikanska Stanford University, som syftar till att använda outnyttjad datorkraft för att beräkna hur proteiner viker sig. Målet är att finna vägar hur allvarliga sjukdomar som Alzheimers uppstår och kan botas. Sammanlagt har forskarna publicerat nästan 100 vetenskapliga artiklar med upptäckter från beräkningsprojektet.

Utöver forskning innehåller projektet även ett tävlingsmoment för att uppmana till fler deltagare. Det enda som krävs för att vara med är att installera ett litet klientprogram som kan utnyttja allt ifrån flerkärniga processorer till grafikkort och spelkonsoler för att vika proteiner. Hjälp till du med!

Instruktioner

  1. Ladda ned den officiella Folding-klienten.

  2. Installera och starta programmet

  3. Välj ett användarnamn

  4. Ange lagnummer (team number) 37451 för att gå med i SweClockers lag

Mer information om Folding@home finns i forumet.

Fotnot: Även om processen för Folding@home i normalfall körs med låg prioritet innebär den konstant hög belastning för datorsystemet. Under sommarmånaderna är det därför viktigt att hålla koll på kylning och temperaturer, för att undvika instabilitet.