Trots nya tag med material och konstruktion är dagens vanliga luftkylare för processorer i grunden identiska med 10 år gamla modeller. I de allra flesta fall handlar det om en kylfläns som sprider värmen, och en fläkt som transporterar luft över flänsarna.

Amerikanska Sandia Labs tror dock på en annan väg för framtiden, vilken detaljerat beskrivs i ett tekniskt dokument (PDF). Företagets Sandia Cooler består av endast ett fåtal delar, bland annat en elmotor, en cirkelformad kylfläns och en solid bottenplatta i kontakt med processorn.

Untitled-1.jpg

Vid drift roterar flänsen i uppemot 2 000 rpm, mindre än 0,025 millimeter över plattan. Effekten som uppstår ger det tunna luftlagret nästan vätskeliknade egenskaper, och värmeöverföringen är enligt företaget mycket bättre än med traditionella metoder.

Samtidigt som värmen effektivt avleds sugs frisk luft in genom hålet i konstruktionens mitt, där den sedan slungas ut genom flänsarna och håller temperaturen nere. Som en bonus ska systemet dessutom vara förhållandevis tyst under drift, trots den höga rotationshastigheten.

Sandia Labs hoppas att konceptet ska fånga uppmärksamheten hos stora aktörer inom industrin. När och om färdiga produkter når marknaden är dock i högsta grad oklart.