Att göra film i spel är knappast något nytt. Generen machinima har funnits sedan i slutet av 90-talet, och har de senaste åren blivit allt populärare i takt med bättre verktyg, mer kompetenta spelmotorer och snabbare datorsystem.

Nu tar spelföretaget Valve konceptet ett steg längre. Tidigare interna filmverktyget Source Filmmaker släpps fritt, till att börja med i betaversion och senare för alla som vill testa. I korthet handlar det om en redigeringsmiljö för att skapa film direkt i spelmotorn Source, komplett med miljöer, karaktärer och ljussättning.

The Source Filmmaker (SFM) is the movie-making tool built and used by us here at Valve to make movies inside the Source game engine. Because the SFM uses the same assets as the game, anything that exists in the game can be used in the movie, and vice versa.

Till att börja med är det endast spelmiljön från Team Fortress 2 som gäller för aspirerande regissörer, möjlighet finns dock att lägga till egna karaktärer och objekt. Den som är intresserad kan läsa mer, se guider och anmäla intresse för betaversionen på projektets webbplats.