Redan 2009 visade företaget OnLive upp sin molnbaserade speltjänst med samma namn på Game Developer Conference. Konceptet går ut på att, för en fast månadskostnad, driva runt de senaste spelen på distans via egna serverparker och sedan skicka ut en komprimerad videoström av det utrenderade resultatet till slutanvändaren. På användarens sida behövs det bara någon form av enhet (dator, surfplatta, smartphone etc.) att ta emot videoströmmen samt skicka kommandona vidare från handkontrollen till servrarna, något som eliminerar behovet av dyra spelkonsoler och datorsystem.

Med tiden har fler aktörer dykt upp för att ta sin del av kakan och senast ut är amerikanska Gaikai som lanserade sin tjänst under förra året. Företaget har expanderat explosionsartat sedan lanseringen och har numera avtal med merparten av de stora spelutgivarna. Detta har dragit till sig uppmärksamheten från den japanska speljätten Sony Computer Entertainment som nu meddelar att de köper upp företaget för 380 miljoner dollar.

By combining Gaikai's resources including its technological strength and engineering talent with SCE's extensive game platform knowledge and experience, SCE will provide users with unparalleled cloud entertainment experiences.

I och med förvärvningen ser Sony ett tillfälle att inom en överskådlig framtid kunna erbjuda en omfattande molnbaserad speltjänst till sina egna enheter. Det är dock oklart i dagsläget om tjänsten kommer att riktas mot företagets nuvarande spelkonsoler eller om de väljer att ruva på den till framtida lanseringar.