Amerikanska företaget Apple har den senaste tiden haft problem med ett säljförbud för populära surfplattan Ipad i delar av Kina. Orsaken har varit den kinesiska skärmtillverkaren Shenzhen Proview Technology, vars dotterbolag i Taiwan sålde rättigheterna till varumärket Ipad under 2009 till Apple. Proview påstod dock att dotterbolaget inte hade rättigheterna till namnet i Kina, utan att detta fortfarande stod till förfogande för det kinesiska moderbolaget.

Dispyten kom till sin ända idag, när de bägge företagen nådde en uppgörelse vid en domstol i den kinesiska provinsen Guangdong. Apple beordras betala in 60 miljoner dollar till det kinesiska företaget, och får därmed rätten till att använda varumärket Ipad i Kina. Summan är långt under de 400 miljoner dollar Proview begärde från första början, men då företaget är i grov ekonomisk kris spekuleras det i att de mer eller mindre var tvungna bita i det sura äpplet och acceptera beslutet.

Uppgörelsen öppnar upp för Apples lansering av senaste generationens Ipad i Kina, vilken i maj godkändes av landets organ för telekomutrustning. Kina är Apples näst största marknad efter USA, och står även för tillverkningen av stora delar av företagets produktportfölj.

Källa: Time Techland