Att Intel går i bräschen för nya tillverkningstekniker inom kretsindustrin är knappast någon nyhet. Företaget har en rejäl kassa att ösa ur, och tick-tock-strategin förespråkar en kretskrympning med jämna mellanrum. Senast ut enligt den linjen är 22 nanometer, vilket lanserades tillsammans med familjen Ivy Bridge.

Trots framstegen tycker företaget dock att utvecklingen går för långsamt, och ser flera problem i framtiden. Varje krympning innebär fördelar som lägre energiförbrukning, men samtidigt nya utmaningar. Bland annat blir de mer avancerade teknikerna allt dyrare, samtidigt som fabriker och litografiska verktyg måste uppgraderas efter hand.

intel.jpg

I ett försök att skynda på och styra utvecklingen köper Intel därför 10 procent av ASML, ett nederländskt företag världsledande inom just litografiska verktyg. På spelplanen finns ytterligare 5 procent efter aktieägarnas godkännande, med ett sammanlagt värde på ungefär 2,5 miljarder euro.

Samtidigt passar Intel på att investera ytterligare 553 miljoner euro i ASML:s utveckling av 450 mm-wafers, och pytsar in 227 miljoner euro i forskningen kring tekniken EUV (Extreme ultraviolet lithography). Företaget tror att framsteg på den fronten kan bli en nödvändighet för framtida krympningar.

Sammanlagt vill ASML sälja 25 procent av företaget, framför allt för att fylla på kassan med nya forskningspengar. Förhoppningen är att resterande 10 procent efter Intels inköp ska säljas till andra kunder och intressenter.

Källa: ASML, Wall Street Journal.