Nästa generation processorer från Intel heter Haswell, och på schemat står bland annat en ny arkitektur. För den bärbara marknaden väntar dock flera andra förändringar, med lägre energiförbrukning i fokus.

Teknikmagasinet VR-Zone rapporterar att de mobila processorerna kommer i fyra olika TDP-steg, 15 W, 37 W, 47 W samt 57 W. Den förstnämnda nivån är tänkt för Ultrabook-segmentet, och bjuder bland annat på integrerad sydbrygga. Det innebär att en krets skalas bort från mönsterkortet, samt att energiförbrukningen minskar med ytterligare några värdefulla watt.

dieimage.jpg

Steget upp till vanliga bärbara datorer är relativt stort, med nästkommande nivåer på 37 W respektive 47 W TDP. Här handlar det om två- eller fyrkärniga processorer med grafikdel från kommande Gen 7+, och en traditionellt fristående sydbrygga med ytterligare lite energiförbrukning att ta med i beräkningen.

Högsta nivån har 57 W TDP, och innebär fyra kärnor med rejäl prestanda under huven samt en separat sydbrygga. Förhandsinformationen talar om bästa möjliga integrerade grafikdel, med upp till 40 exekveringsenheter och det tidigare omskriva L4-minnet specifikt för grafikhantering.

Intel Haswell dyker enligt nuvarande information upp under första halvåret 2013.