Lanseringen av Windows 8 rycker allt närmare, och intresset är stort hos världens datortillverkare. Alla större aktörer planerar att lansera modeller med det nya operativsystemet, och nya uppgifter avslöjar Microsofts prislappar.

Enligt uppgifter till branschtidningen Digitimes kommer en OEM-licens av Windows 8 kosta upp till 100 dollar beroende på version. Billigast är standardvarianten för 60 till 80 dollar, med Pro-versionen inklusive mjukvarusviten Office för 80 till 100 dollar. Det innebär ett prispåslag på cirka 500 till 1 000 kronor inklusive moms när modellerna når svenska butiker.

För surfplattor med ARM-plattformen gäller Windows RT, och här blir licensavgiften 50 till 65 dollar inklusive mjukvarupaketet Microsoft Office. Det innebär att enheter med Windows 8 i teorin blir cirka 500 kronor dyrare än Android-baserade motsvarigheter.

Windows 8 lanseras på bred front i slutet av oktober, med ett flertal uppdateringsprogram för privatpersoner. Enligt Digitimes källor tror tillverkarna på stora framgångar, dock inte före 2013 när nya modeller intar marknaden.