Funktionen för gadgetar introducerades med Windows Vista, och innebär i korthet att enkla program kan köras i kanten av eller utspridda på skrivbordet. Urvalet innehåller allt från olika verktyg till aktiekurser, klockor och systemövervakare.

Nu har de små mjukvarorna dock hamnat i hetluften. Säkerhetsforskarna Mickey Shkatov och Toby Kohlenberg har upptäckt ett säkerhetshål i systemet, vilket de tänker presentera under hackarkonferensen Black Hat i slutet av juli. Hålet gör det möjligt att exekvera filer och ta kontroll över operativsystemet, genom att användaren installerar till synes oskyldiga gadgetar.

Microsofts svar på saken är möjlighet att helt stänga av gadget-systemet för användare som känner sig oroliga, genom en speciell fil tillgänglig på företagets webbplats. Om lösningen är permanent, eller om Microsoft endast vill vinna tid i väntan på en riktig uppdatering är oklart.

Verktyget för att inaktivera gadgetar i Windows 7 eller Vista finns på Microsofts supportsidor. Där finns även mer information om säkerhetshålet.

Källa: Computerworld.