För ungefär en månad sedan introducerade AMD nya Radeon HD 7970 Gigahertz Edition och lyckades återta titeln världens snabbaste grafikprocessor. Partnertillverkaren Sapphire stannar dock inte vid standardfrekvenserna utan går ännu högre med värstingmodellen Radeon HD 7970 6 GB Toxic Edition.

Precis som namnet antyder handlar det om grafikprocessorn Tahiti XT med 2 048 streamprocessorer och 6 GB GDDR5-minne (!) på 384-bitars minnesbuss. I grundutförande är klockfrekvenserna 1 050/1 100 MHz GPU och 6 000 MHz minne, men tack vare en funktion som kallas för Lethal Boost finns det ännu mer prestanda att hämta.

Lethal Boost aktiveras med en knapptryckning och tar grafikprocessorn ända upp till 1 200 MHz medan minnena överklockas till 6 400 MHz. Detta ska enligt Sapphire vara tillräckligt för att titulera grafikkortet det snabbaste i världen med en ensam grafikprocessor.

För att klara av belastningen använder Sapphire 8+2-fasers strömförsörjning, 12-lagers kretskort och extra hållbara komponenter (Black Diamond Choke, DirectFET). Dessutom tillkommer den påkostade kylaren Vapor-X med fyra värmeledningsrör och två 90 mm-fläktar.

Slutligen märks lysdioder som markerar kretskortets temperatur (PCB Temperature LED), stöd för överklockningsmjukvaran Trixx samt utgångar för DVI, HDMI och Mini Displayport. Det nya grafikkortet ska finnas hos de vanliga återförsäljarna inom kort, men några prisuppgifter är ännu inte kända.