Att persondatorn som spelplattform går mot en långsam död på grund av den omfattande piratkopieringen är ett mantra som ofta och gärna upprepas av branschkännare, men denna åsikt blir allt svårare att motivera. I EA Games kvartalsrapport för det första kvartalet i räkenskapsåret 2013 framkommer det att speljätten drar in mer pengar på PC än Playstation 3.

Uppdelat per plattform fördelades intäkterna enligt följande: PC-spel stod för 276 miljoner dollar, en uppgång med hela 35 procent på årsbasis. Från Xbox 360 räknade spelhuset in 292 miljoner, upp 15 procent, och från Playstation 3 inkom 267 miljoner dollar, en ökning med 13 procent i jämförelse med samma period året innan.

Uppgången för PC-spelen beror på ökad digital försäljning via speltjänsten Origin, som nu är uppe i 21 miljoner användare. Bland framgångarna nämns särskilt expansionspaketet Battlefield 3 Premium med 1,3 miljoner sålda exemplar.

Det massiva onlinespelet Star Wars: The Old Republic (SWTOR) går dock fortfarande knackigt och har nu färre än en miljon spelare. För att motverka spelarflykten förvandlas denna titel från en abonnemangsbaserad betalningsmodell till "free to play".