Virtual Reality förknippas av många med första halvan av 1990-talet, där stora otympliga skärmhjälmar och primitiv 3D-grafik skulle invagga användaren i en digital värld samt sudda ut gränserna mellan verklighet och fantasi. Tekniken har sedan dess mognat rejält och används numera som flitigast av vetenskapliga och militära instanser i exempelvis simulatorer. Hittills har dock utrustning för hemmabruk varit extremt begränsad rent teknikmässigt eller alldeles för dyr.

0c7ab132719971110b7c6ff2a833d7dd_large.jpg

Detta är något som det amerikanska företaget Oculus vill ändra på med sitt Virtual Reality-headset Rift. Headsetet, som i dagsläget är i prototypstadiet, har konstruerats för att ge gamers en upplevelse utöver det vanliga, där en integrerad skärm med upplösningen 1280 x 800 pixlar målar upp spelen i stereoskopisk 3D med ett synfält på hela 110 grader. Om inte det vore nog har även Rift begåvats med en sensor som känner av hur man vrider huvudet, något som kan tänkas vara väldigt effektivt i exempelvis flygsimulatorer eller FPS.

Likt den Android-baserade konsolen Ouya har Oculus valt att gå via Kickstarter för att kunna finansiera tillverkning av prototyper att skicka ut till spelutvecklare. Det ursprungliga målet på 250 000 dollar passerades efter bara någon dag och en knapp vecka senare har projektet dragit in hela 1,3 miljoner dollar. Intresset bland spelutvecklarna har även varit stort där jättar som bland annat Id Software, Epic Games och Valve har intentioner att bygga in stöd för headsetet i kommande titlar.

Den som är intresserad av att lägga vantarna på ett tidigt utvecklingsexemplar av Oculus Rift kan göra detta genom att stödja projektet med 330 dollar på Kickstarter. De första prototyperna förväntas levereras någon gång under december månad.