winxppro.png

Trots att Windows XP har mer än tio år på nacken räknas operativsystemet som det mest använda i världen. Företag, skolor och framförallt utvecklingsländer är långt ifrån lika snabba med att uppgradera som teknikkunniga entusiaster, men nu kan en vändning vara i sikte.


share.gif

Enligt analysföretaget Net Applications, som samlar in statistik från över 160 miljoner internetanvändare, är Windows 7 nu ikapp och förbi Windows XP. I augusti månad surfade 38,54 procent av användarna med Windows 7 medan 38,46 procent fortfarande hänger kvar vid det äldre operativsystemet.

Samtidigt noteras en fortsatt minskning för användandet av Vista, som numera står för ynka 5,47 procent av användarna. Mobila enheter som Iphone, Ipad och Android-baserade modeller är på uppgång och det kan dessutom noteras att de förstnämnda är på god väg att kliva förbi Apples operativsystem OS X, som används i traditionella persondatorer.

Trots ökad konkurrens från mobila enheter innehar dock Microsofts operativsystem en betryggande ledning. Närmare 83 procent av internetanvändarna i undersökningen surfade med någon version av Windows i augusti månad.