Att sätta käppar i hjulen för pirater utan att irritera betalande kunder är ingen lätt uppgift. Ubisofts försök med trilskande aktiveringssystem som slår ifrån vid förändringar av hårdvaran och dessutom endast fungerar med internetuppkoppling har inte fallit i god jord bland PC-spelare, men nu gör speljätten en kovändning.

I en intervju med Rock Paper Shotgun uppger nu Ubisofts kommunikationschef Stephanie Perotti att spelhuset skrotar de kritiserade kopieringsskydden. Istället införs en engångsaktivering som endast behöver genomföras vid installation, vilket sägs vara något av en standard i branschen. Därefter behövs ingen internetuppkoppling för att spela.

We have listened to feedback, and since June last year our policy for all of PC games is that we only require a one-time online activation when you first install the game, and from then you are free to play the game offline.

Av intervjun framkommer det även att Ubisoft inte är övertygande om att de kritiserade kopieringsskydden verkligen haft avsedd effekt. Svaret på frågan om DRM-systemen varit ett misslyckande, särskilt med tanke på hur det hela påverkat Ubisofts anseende bland PC-spelare, är att spelhuset "diskuterar frågan".

Samtidigt lovar Ubisoft att inte skjuta PC-versionerna av populära multiplattformstitlar på framtiden utan att lansera dessa i samband med konsolvarianterna. Far Cry 3 släpps på samma datum för samtliga plattformar och Assassins Creed 3 dyker upp till PC/Windows några veckor efter konsol-lanseringen.