Den som ser fram emot nya processorer kan ta del av av massvis av matnyttig information när Intel håller hus på IDF 2012 i San Francisco. På plats diskuteras nyheterna i Haswell – en ny arkitektur i generation 22 nanometer.

Till skillnad från dagens Ivy Bridge, som till största del är en krympning av föregångaren Sandy Bridge, innehåller Haswell en mängd intressanta nyheter. Mycket känns visserligen igen från tidigare generationer, men denna gång satsar Intel på en flexibel uppbyggnad som ska passa till flera olika datortyper.

Först och främst ska Haswell inte bara användas i traditionella persondatorer utan även dyka upp i surfplattor. Låg strömförbrukning och en effektiv uppbyggnad är därmed inte bara ett plus i kanten utan även ett absolut krav för att Intel ska ha en chans att få fäste i segmentet.

För detta har Intel förfinat Turbo-läget, vilket gör det möjligt att automatiskt justera klockfrekvenser och spänningar i lägre intervaller. Dessutom införs ett nytt strömsparläge: S0ix. Detta sägs ge uppemot 20 gånger lägre strömförbrukning vid vila – allt för att förlänga batteritiden och göra Haswell till ett alternativ i mobila enheter.

Fler nyheter levereras i form av tillägg till instruktionsuppsättningen. Transactional Synchronization eller TSX handlar om att minska "overhead" i parallelliserade applikationer, där trådar delar på gemensamma resurser. Dessutom tillkommer Advanced Vector Extensions 2 (AVX2) för mediaorienterade applikationer samt förbättrad hårdvaruacceleration av krypteringsalgoritmer.

Slutligen talas det om att Haswell även kommer att leverera högre prestanda per kärna. En del av detta handlar om en effektivare arkitektur med fler beräkningsenheter, men Intel ser även till att höja bandbredden i det interna cachesystemet och optimera den inbyggda minneskontrollern för DDR3/DDR3L.

Kommande processorer baserade på Haswell ska finnas med två och fyra kärnor samt med TDP-värden från 10 W och uppåt, där de strömsnålaste varianterna är avsedda för surfplattor och Ultrabook-datorer. Dessutom inför Intel tre nya inbyggda grafikdelar (GT1, GT2, GT3) för olika prestandaklasser. Några prestandasiffror avslöjas dock inte, även om det antyds att det kommer att hända en hel del på den fronten.

Lanseringen äger rum någon gång i det första halvåret 2013.