Överklockare och entusiaster som inte nöjer sig med alldagliga Ivy Bridge eller Bulldozer kan se fram emot mer påkostade processorer när Intel ger nytt liv till plattformen Waimea Bay. I det tredje kvartalet 2013 släpps nya prestandamodeller med arkitekturen Ivy Bridge-E.

Enligt uppgifter som publiceras av BGR kommer Ivy Bridge-E att utgöra den nya Core i7 4900-serien. Nykomlingarna passar till dagens moderkort med sockel LGA 2011 och styrkretsen X79, som troligtvis endast behöver en uppdatering av BIOS för att kunna hantera de nya processorerna.

Intel Ivy Bridge-E efterträder Sandy Bridge-E och levererar nyheter som 22 nanometers tillverkningsteknik, officiellt stöd för PCI Express 3.0 samt DDR3-minne i upp till 1 866 MHz. I vanlig ordning återfinns integrerad minneskontroller med fyra kanaler, processorer med upp till sex kärnor samt stöd för Turbo Boost och Hyperthreading.

Trots att dagens moderkort fungerar med de kommande processorerna planerar moderkortstillverkarna att uppdatera sortimenten. På mässan Computex Taipei, som går av stapeln i juni, släpps nya moderkort för sockel LGA 2011. Lanseringen av Ivy Bridge-E tros äga rum i september eller oktober 2013.