Konkurrensen i hemelektronikbranschen skördar offer och nu kan klockan klämta för butikskedjan Expert. Enligt den östgötska tidningen Corren har bolaget under tisdagen lämnat in en konkursansökan vid Linköpings tingsrätt.

Situationen är dock inte glasklar. När Corren under eftermiddagen sökte bolagets vd Magne Solberg dementerade han uppgifterna. Detta trots att konkursansökan är en offentlig handling och ska vara underskriven med dennes signatur.

Vi har inte lämnat in någon konkursansökan till Linköpings tingsrätt. Jag vet inte var du har fått det ifrån. [...] Jag får återkomma till dig.

Enligt Corren framgår det av konkursansökan att Expert Sverige AB inte kan betala sina skulder och att bolaget vill att advokat Michael Levin ska utses till konkursförvaltare. Levin gick dock inte att nå för en kommentar.

För drygt ett år sedan lade hemelektronikkedjan Onoff ned verksamheten efter en rad tunga förlustkvartal. I samband med detta tog Expert över delar av verksamheten, däribland 30 utvalda butiker.

Totalt består kedjan av 136 försäljningsställen, varav 63 butiker drivs av franchisetagare. Förra året redovisade Expert Sverige AB en förlust på 319 miljoner och en omsättning på 2,5 miljarder kronor. Utöver Sverige är bolaget verksamt i Norge, Danmark, Finland och Estland.

Uppdatering #1

Källor till SweClockers uppger nu att det uteslutande är den svenska verksamheten som läggs ned på grund av bristande lönsamhet. Expert kommer fortsätta att vara verksamt i övriga länder.

Uppdatering #2

Expert Sverige AB bekräftar nu konkursen på bolagets webbplats. Ansökan rör hela den svenska verksamheten, inklusive flera dotterbolag och samtliga 73 helägda butiker. De 63 butiker som drivs av franchisetagare är inte inkluderade, men kommer indirekt att beröras.

Expert i Sverige ansöker om konkurs

Styrelsen i Expert AS har beslutat att med omedelbar verkan lägga ner den svenska verksamheten. Expert Sverige AB har därför idag, den 18 september, inlämnat en konkursansökan för sig och samtliga dotterbolag till tingsrätten. Konkursen omfattar det svenska huvudkontoret och 73 egenägda butiker. De 63 franchisetagarna inom Expert i Sverige omfattas inte av konkursansökan, men påverkas indirekt.

Orsaken till konkursansökan är att Expert i Sverige gjort stora förluster under flera års tid. De juridiska enheter som konkursansökan gäller är Expert Sverige AB, Expert Sverige Holding AB, Expert Stormarknad Sverige AB, Esv Partner AB, Glenmarks Foto AB och Dalarnas Multimedia AB. Nordic Logistics AB berörs inte i konkursen.

Expert har de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att skapa lönsamhet i Sverige. Ägarna har tillfört kapital för att säkra driften och investerat i modernisering av ett stort antal butiker. Omfattande kostnadsbesparingar har genomförts och olönsamma butiker har avvecklats. Men den hårda konkurrensen och låga marginaler i kombination med en mycket svag marknad har gjort att förlusterna fortsatt.

Konkursboet kommer att genomföra en stor utförsäljning inom de närmaste veckorna.

Expert beklagar de problem som konkursen skapar för alla drabbade.