Grundaren av spelstudion Mojang och tillika skaparen av Minecraft, svensken Markus "Notch" Persson har tidigare uttryckt sitt missnöje över kommande Windows 8. I en rad inlägg på Twitter fortsätter han att kritisera Microsoft och dess riktlinjer för den egna programvarubutiken.

notch.jpg

Persson har tidigare uttryckt sin oro över att den nya versionen av Windows ser ut att bli ett betydligt mer stängt system än föregångarna och att detta framförallt kommer påverka indiespelen negativt. Liknande farhågor har väckts av både Gabe Newell på Valve och Rob Pardo från Blizzard, men "Notch" verkar sätta handling bakom orden och säger sig nu inte vilja göra Minecraft tillgängligt som en app för Windows 8.

Från diskussionen på Twitter framgår det att Microsoft bett Mojang att certifiera Minecraft och att Persson svarat med att be mjukvarujätten att sluta upp med att förstöra PC-plattformens öppna natur. Därefter meddelade han att han hellre ser att Minecraft inte blir kompatibelt med det nya operativsystemet än att spela enligt Microsofts regler, och att detta "möjligtvis kan övertyga några om att inte byta till Windows 8".

Microsoft vill att alla program som säljs via de egna programvarubutikerna, såsom Xbox Live Arcade där Minecraft finns tillgängligt, ska förhandsgranskas och följa en rad regler och riktlinjer, exempelvis att appen måste använda Microsofts egna programbibliotek och att utvecklarna ska tillhandahålla support. Dessutom är appar med innehåll för åldrar över PEGI-16 portade från butiken.