Trots den närmast totala dominansen av Windows på skrivbordet har Microsoft inte lyckats få något större fäste på mobilfronten. Nu sätts förhoppningarna till Windows Phone 8, som inte bara ska möta Apples och Googles operativsystem utan även segla upp som ett fullvärdigt alternativt till konkurrenternas molntjänster och ekosystem.

Vid en presskonferens i San Francisco fick Microsofts vd Steve Ballmer draghjälp av en leende Jessica Alba vid den officiella lanseringen av Windows Phone 8. Det nya operativsystemet ackompanjeras av en handfull mobiltelefonmodeller från Nokia, Samsung och HTC – samt över 120 000 appar.

Telefonerna i sig är vid detta laget välbekanta och särskilt Nokias Lumia-modeller har fått stor uppmärksamhet i medierna. Microsoft fokuserade dock inte på hårdvaran utan framhöll istället möjligheterna med det typografibaserade gränssnittet Modern UI, det stora utbudet appar och tillhörande molntjänster.

Bland dessa märks särskilt Skype, Facebook, Internet Explorer 10 och ett års gratis tillgång till musiktjänsten Pandora. Dessutom bereds tillgång till molntjänsten Skydrive, som lagrar bilder, dokument samt sköter säkerhetskopiering och synkronisering. Just Skydrive fungerar även som länk mellan olika typer av enheter, inklusive Xbox och traditionella persondatorer med Windows 8.

De första mobiltelefonerna med Windows Phone 8 börjar säljas i november.