För att överleva i den tuffa konkurrensen måste IT-jättarna satsa enorma resurser på att utveckla ny teknik. I Apples senaste verksamhetsrapport framgår det att bolaget ökat investeringarna i forskning och utveckling till 3,4 miljarder dollar under 2012. Det kan jämföras med 1,8 och 2,4 miljarder dollar under 2010 respektive 2011 – en ökning med hela 40 procent på årsbasis.

Vid en första anblick kan det tyckas handla om en rejäl summa pengar, men enligt The Next Web är Apples satsning på forskning och utveckling högst blygsam i relation till konkurrenten Microsoft, som nu laddar upp inför hösten och vinterns batalj på mobil- och surfplattemarknaden med Windows 8/RT, Windows Phone 8 och Surface.

Trots att Apple drar in mer pengar än Microsoft, har större kassa och betydligt högre börsvärde är det Windows-makaren som satsar mest på utveckling. Under räkenskapsåret 2012 spenderade Microsoft skyhöga 9,8 miljarder dollar – närmare tre gånger mer än än vad Apple investerar i "R&D".

Microsofts investeringar i forskning och utveckling är heller inte någon engångsföreteelse. Under 2010 spenderades 8,7 miljarder, vid 2011 ökade summan till 9,0 miljarder och inför 2013 ser det ut som att Microsofts forskningsbudget kliver över 10 miljarder dollar.