Det är tuffa tider på många håll i världen och konsumenterna håller hårt i plånboken. Samtidigt pågår ett skifte mot surfplattor och smarta mobiltelefoner, något som ställer till det för de stora datorjättarna. Nu rapporterar Mercury Research om de senaste försäljningssiffrorna på processormarknaden.

I det tredje kvartalet uppgick Intels marknadsandel till 83,3 procent av x86-processormarknaden, upp från 80,6 procent motsvarande period 2011. Uppgången sker på bekostnad av AMD, som faller från 18,8 till 16,1 procent. Den tredje aktören, taiwanesiska VIA, hänger kvar på ynka 0,6 procent på marknaden.

Av rapporten framgår även att den totala marknaden för x86-processorer minskat med nio procent på kvartalsbasis och att denna svängning framförallt drabbat AMD, vars produkter huvudsakligen huserar i de lägre prisklasserna. Bärbara datorer för ett par tusenlappar har drabbats hårdast av surfplattornas framfart.

Intels nyvunna marknadsandelar kommer dock inte från det bärbara segmentet utan sägs mestadels handla om framgångar på den stationära datormarknaden, där framförallt processorer med arkitekturen Ivy Bridge förstärkt ledningen. Konkurrenten AMD har svårt att tävla när det kommer till "prestanda per watt", ett mått som blir allt viktigare även bland stationära datorer.

Enligt Mercury Research påverkas persondatormarknaden framförallt av världskonjunkturen och med svaga ekonomiska utsikter förutspås åtskilliga dystra kvartal – med fallande intäkter som följd.