Världens största halvledartillverkare Intel är kända för att hålla fast vid den snabba utvecklingsmodellen "tick-tock", där en ny arkitektur följs av krympt tillverkningsteknik året därpå. Sjunkande efterfrågan på persondatorer i kombination med allt högre kostnader för produktionsanläggningarna kan nu tvinga Intel att skjuta upp introduktionen av nästa tillverkningsprocess: 14 nanometer.

Enligt Electronic Weekly har Intel skickat hem 600 irländska arbetare som utbildats i USA inför produktionsstarten av 14 nanometers tillverkningsteknik. Källan uppger att teknikskiftet därmed skjuts upp med sex månader, åtminstone när det kommer till fabriken i Irländska Leixlip.

Samtidigt väcks farhågor bland de irländska arbetarna om att halvledarjätten planerar att flytta hela eller delar av 14 nanometersproduktionen från Irland till Oregon i USA, där Intel investerat 3,5 miljarder dollar i nya produktionsanläggningar. Med över 4 500 anställda är Intel den största privata arbetsgivaren på Irland.

Intel 14 nanometersteknik är nästa steg efter dagens 22 nanometer, som används till Ivy Bridge och efterträdaren Haswell. Den nya tillverkningstekniken ska användas för Broadwell och Skylake. Den förstnämnda är en krympning av Haswell medan Skylake är en helt ny arkitektur.

Enligt Intels officiella planering ska tillverkningen av Broadwell inledas under 2013 och processorerna finnas på marknaden året därpå. Om den uppskjutna produktionsstarten på Irland påverkar hela utrullningen av 14 nanometerstekniken kan Broadwell därmed dröja till den senare delen av 2014.