För bara något enstaka år sedan tävlade analytikerna om att förutspå ond bråd död för både Nvidia och marknaden för fristående grafikprocessorer. Intel och AMD introducerade nya x86-processorer med inbyggd grafik och satte hård press på det inkomstbringande budgetsegmentet. I de senaste siffrorna från Jon Peddie Research är det däremot Nvidia som går framåt – på bekostnad av just Intel och AMD.

Marknadsandelar grafikprocessorer (alla kategorier)

Sett till den totala grafikmarknaden, där även processorer med integrerad grafik ingår, innehar Intel en betryggande ledning. Processorjätten levererade 71,75 miljoner grafikkretsar och står därmed för hela 59,8 procent av marknaden. Andelen minskade dock med 2,4 procentenheter på kvartalsbasis och antalet levererade kretsar sjönk med 8,0 procent.

Därefter följer AMD med både diskreta grafikretsar ur Radeon-serien och processorer med integrerad grafik, vars leveranser uppgick till sammanlagt 25,43 miljoner kretsar. Det översätts till en marknadsandel på 21,2 procent, även här en minskning både sett till antalet levererade kretsar (-10,7 procent) och den totala marknadsandelen (-1,5 procentenheter).

Bättre går det för Nvidia, som trots en total avsaknad av både processorer och styrkretsar för persondatorer lyckas knappa in på Intel och AMD med enbart fristående grafikprocessorer i sortimentet. Nvidia lyckades öka försäljningen med 19,6 procent till 22,25 miljoner kretsar och innehar numera en marknadsandel på 18,5 procent – upp 3,7 procentenheter från kvartalet innan.

Framgångarna för Nvidia kommer framförallt från den stationära sidan, där det gröna laget lyckades öka andelen med hela 28,3 procent från kvartalet innan. Bland bärbara datorer är motsvarande siffra 12,0 procent. Samtidigt tappade Intel med 7,0 respektive 8,6 procent och AMD med 2,0 och 17 procent.

Sist men inte minst noteras de totala leveranserna av grafikkretsar minskade med 1,45 procent från kvartalet innan och med hela 10,8 procent på kvartalsbasis. Tappet dämpas dock något av att många datorer är utrustade med fler än en grafikprocessor, exempelvis en integrerad variant i CPU och en eller flera separata grafikkort.