När Microsoft lanserade Windows 8 i slutet av oktober var huvudnumret det nya pekskärmsanpassade gränssnittet Modern UI, som inte bara används i surfplattor utan även är ett obligatoriskt inslag i utgåvan för traditionella persondatorer. Nu rapporterar CNet om hög efterfrågan på just datormodeller med Windows 8 och pekskärmar.

Some vendors are actually facing shortages because touch panels are in limited supply. Vendors are saying they can't get as many touch-based machines as they would like to meet the demand that they're seeing

Analytikerna Rhoda Alexander och Bob O'Donnell på IHS Isuppli respektive IDC är rörande överens om att påkostade modeller med pekskärmar går hem i stugorna och att tillverkare inte klarar av att producera tillräckligt många för datorer att täcka efterfrågan.

Köpruschen har tagit tillverkarna på sängen och enligt Tami Reller på Microsoft råder det brist på datorer med pekskärmar på butikshyllorna. Konsumenterna är inte heller villiga att istället välja en dator utan pekfunktionalitet. Datorer i de lägre prisklasserna med Windows 8 och utan pekskärm säljer sämre än väntat.