Tack vare systemkretsen Tegra har Nvidia lyckats få in en fot på den ständigt växande marknaden för surfplattor. Dagens Tegra 3 syns till i storsäljare som Google Nexus 7, Microsoft Surface och Asus Transformer. I början av nästa år är det dags för en ny generation med kodnamnet Wayne.

På kinesiska Chiphell publiceras nu en presentationsbild som sägs röja några av detaljerna bakom Tegra 4 "Wayne". Likt föregångaren innehåller den nya kretsen fyra kärnor samt en femte nedskalad beräkningsenhet som tar hand om mindre krävande uppgifter för att spara batteritid. Denna gång används däremot 28 nanometers tillverkningsteknik och möjligtvis ARM Cortex A15, från tidigare 40 nanometer och Cortex A9.

Först och främst uppgraderar Nvidia den integrerade grafikdelen till 72 beräkningsenheter. Detta sägs resultera i 20 gånger högre prestanda än Tegra 2 och sex gånger högre kapacitet än Tegra 3. Dessutom tillkommer en videodel tillräckligt kraftfull för att koda och avkoda video i 1440p h.264 "high profile".

Fler nyheter är stöd för två kanaler DDR3L-minne för uppemot dubbelt så hög minnesbandbredd som tidigare, videoutgång för upp till 2560x1600 pixlar alternativt 3D-vänliga 1080p i 120 Hz samt möjligtvis 4K x 2K-upplösning. Därutöver syns stöd för USB 3.0.

Enligt tidigare rykten kommer Nvidia att tillkännage nya Tegra 4 "Wayne" på mässan CES 2013 i januari. Färdiga produkter väntas dyka upp en bit in i det nya året och möjligtvis lanseras i samband med Mobile World Congress i februari.