Den amerikanska spelgiganten THQ har ett antal mörka år i bagaget med bland annat svaga försäljningssiffror och en misslyckad hårdvarusatsning. Detta har tvingat spelhuset till att lägga ned utvecklingsstudios, avveckla spelserier och skjuta upp lanseringar – åtgärder som fått kassan att sina.

Nu har företaget enligt ledningen nått vägs ände och ansöker därför om konkurs och rekonstruktion vid domstol i Delaware, USA. Enligt de inlämnade dokumenten har bolaget sammanlagt 248 miljoner dollar i skulder mot cirka 205 miljoner dollar i totala tillgångar. Den senaste kvartalsrapporten visade en förlust på 21 miljoner dollar, vilket kan ställas mot omsättningen på cirka 107 miljoner dollar för samma period.

Allt är dock inte så nattsvart som det kan verka. THQ har ingått i ett avtal om snabb försäljning av företagets samtliga fyra spelstudios, inklusive kommande titlar under utveckling. Det innebär att bland annat Company of Heroes 2 och Metro: Last Light med stor sannolikhet landar på butikshyllorna under nästa år, trots moderbolagets ekonomiska trångmål.

Sist men inte minst meddelar THQ att verksamheten tills vidare fungerar som vanligt, trots rekonstruktionsansökan. Det innebär att både utgivardelen och företagets fyra studios för spelutveckling kan arbeta vidare utan avbrott.

Källa: Polygon.