Billiga minneskort, allt bättre nättjänster och inte minst lågkonjunktur är bara några av alla tänkbara anledningar till att optiska lagringsmedia som CD, DVD och Blu-ray inte är lika hett som förut. Den som fortfarande behöver skivor får dock se upp för prishöjningar, skriver taiwanesiska Digitimes.

Robert Wong, styrelseordförande för CMC Magnetics, Taiwans största tillverkare av optiska lagringsmedia, varnar för rejäla prishöjningar på optiska lagringsmedia. Enligt Wong kan priserna på DVD- och Blu-ray-skivor öka med närmare 50 procent i det andra halvåret 2013.

Anledningen till detta sägs vara att japanska tillverkare samt flera mindre taiwanesiska aktörer stoppat tillverkningen under 2012 efter prognoser om minskande global efterfrågan på optiska lagringsmedia. Trots detta hålls efterfrågan på DVD-skivor uppe av tillväxtländer medan Blu-ray säljer bättre än väntat på mogna marknader.

Under 2012 sjönk efterfrågan på optiska lagringsmedia med mindre än 10 procent, att jämföra mot förväntade 10–15 procent. CMC Magnetics räknar dock med att priserna kan sjunka på nytt i det fjärde kvartalet 2013, till följd av lagertömningar och ompositioneringar i lagringsindustrin.